Huisartsenpraktijk Groenewold

Hortensiastraat 14a - 7601 EW Almelo - tel. 0546-452366

Darmkanker

In januari 2014 is de gefaseerde invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Ieder jaar ontvangen mannen en vrouwen uit een aantal geboortejaren een uitnodiging om deel te nemen, tot in 2019 iedereen in de doelgroep ten minste één keer is uitgenodigd. Eenmaal uitgenodigd, volgt iedere twee jaar een nieuwe uitnodiging.

Darmkanker
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Bloed in de ontlasting kan ook een teken zijn van poliepen of aambeien.

Het onderzoek
Deelnemers ontvangen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek via de post. Bij de uitnodiging zit een buisje, de zelfafnametest. Hiermee prikt u op vier verschillende plaatsen in de ontlasting. Het buisjes stuurt u in een antwoordenvelop naar een laboratorium. Daar wordt de ontlasting onderzocht.

Meedoen
U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen. Deelname is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet.

Bij klachten naar huisarts
Heeft u darmklachten? Wacht dan niet op het bevolkingsonderzoek, maar neem contact op met uw huisarts.

Wat gebeurt er als er bloed in de ontlasting is gevonden?
Bij een afwijkende uitslag wordt u opgeroepen voor een vervolgonderzoek. Uw huisarts krijgt géén bericht bij een afwijkende uitslag.
Wilt u dat de huisarts bericht krijgt bij een ongunstige uitslag, vul dan uw huisartsgegevens in via Mijn Bevolkingsonderzoek op onderstaande website.

 Voor informatie:https://www.bevolkingsonderzoekoost.nl/darmkanker